Tarih Kursu REHBERLİK DERS ÇALIŞMA ORTAMI NASIL OLMALI?

DERS ÇALIŞMA ORTAMI NASIL OLMALI?

Öğrencilerimizin başarılarını etkileyen faktörlerden birisi de ders çalışma ortamlarıdır. Verimli ders çalışabilmek için iyi bir çalışma ortamı şart. İdeal bir çalışma ortamı zamanı etkili kullanmamızı ve dikkatimizi uzun süre korumamızı sağlıyor. Çalışma odamızın fiziki durumu uygun olmazsa bu çalışma isteğinizi ve verimliliğinizi azaltır. Peki etkili bir çalışma ortamı nasıl olmalıdır?
1- Ders çalışma ortamı hazırlanırken mutlaka çalışacak kişinin fikirleri alınmalıdır.

2- Çalışma ortamı sade olmalıdır. Öğrencinin dikkatini dağıtacak şeyler mümkün olduğunca azaltılmalıdır. Televizyon, resim, telefon, derste kullanmayacaksa bilgisayar gibi. Ayrıca çalışma ortamında öğrencinin dikkatini dağıtacak kişiler olmamalıdır.

3- Odanın ışığı uyku getirmeyecek ve gözü yormayacak düzeyde ve renkte olmalıdır. Sağ elle yazanlar için ışık sol taraftan gelmelidir.

4- Ders ve dinlenme sürelerini takip edebilmek için odada mutlaka saat olmalıdır.

5- Ders çalışılacak ortamın sıcaklığı ne çok soğuk ne de çok sıcak olmalıdır. İdeal sıcaklık 20- 25 derecedir.

6- Mümkünse çalışma ortamı ders dışı faaliyetler için kullanılmamalıdır.

7- Ders çalışma masası pencereden uzak olmalıdır. Pencere dikkatimizi dağıtabilir. Masanın rengi açık ve sade olmalıdır. Çalışılan masa ve sandalye öğrenciye uygun olmalıdır. Oturulan yer çokta rahat olmamalıdır. Koltuk yerine sandalye kullanılmalıdır. Masanın üzerinde sadece derslerle ilgili araç gereçler olmalıdır. Masamız demiz ve düzenli olmalıdır. Ders çalışma masasında mümkünse bir şey yenilip içilmemelidir.

8- Oda sık sık havalandırılmalıdır. Odada oksijenin azalması gerginliğe yol açar.

9- Ders çalışma ortamının rengi önemlidir. Çok koyu renkler karamsarlığa yol açarken çok aydınlık renkler gözleri yorar. Ders çalışılan yerin rengi yeşilin ve mavinin tonları olabilir. Mavi renk sakinliği simgeler. Yeşil renk odaklanmayı kolaylaştırır.

10- Çalışma ortamı sessiz olmalıdır. Müzik dinlenilerek ders çalışmak veriminizi azaltır. Çünkü insan dikkatini aynı anda iki şeye odaklayamaz.

11- Ders çalışmaya ara verdiğinizde televizyon seyretme, Facebook’a girme, uyuma gibi etkinlikler yapmayın. Bunların yerine dinlenirken müzik dinlenilebilir, hafif egzersiz yapılabilir ya da meyve yenilebilir.

Yukarıda sizler için derlediğimiz maddeler kesin kurallar değildir. Her insan farklı ve özeldir. Ders çalışma ortamınızı hazırlarken kendi özelliklerinizi de dikkate almalısınız. İyi çalışmalar.



Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Post