Tarih Kursu MAKALELER ZİHİN (AKIL) HARİTALARI

ZİHİN (AKIL) HARİTALARI

Zihin (Akıl) Haritaları




Zihin haritası bir not alma ve öğrenme tekniğidir. Zihin haritaları uzun bilgilerin sınıflandırılmasında ve daha kolay kavranmasında kullanılır. Bu teknikte Hafızaya alınacak düşünceler uzun cümleler yerine, anahtar kelimelerden oluşur. Bunlar dallarla birleştirilir.

Zihin haritası hazırlamak çok kolay ve eğlencelidir. Önce boş bir kağıdın ortasına ana fikir yazılır. Ana fikirden dallar çıkarılarak fikrin ana parçaları yazılır. Ana parçalar yazılırken en fazla üç- dört kelime kullanılmalıdır. Fikrin ana parçalarından çıkarılan oklara da detaylar yazılarak akıl haritası tamamlanır. Akıl haritalarını kağıt kalemle hazırlayabileceğiniz gibi akıl haritası hazırlama programları sayesinde bilgisayarda da hazırlayabilirsiniz. Akıl haritası oluştururken kullanacağınız cümleler sizin cümleleriniz olmalıdır. Cümleleriniz sade ve net olmalıdır. Zihin haritası oluştururken mutlaka renkli kalemler kullanın. Her bir bağı farklı renk kalem kullanarak yazın. Ayrıca akıl haritanızı görsellerle zenginleştirmeyi de unutmayın. İnsan beyni görselleri ve renkli notları daha iyi hatırlar. Zihin haritası tekniğini kullanarak çok uzun metinleri bir sayfaya sığdırabilirsiniz. Bu da size bütün konuyu aynı yerde görme imkanı sağlar. Hazırladığınız zihin haritaları daha sonra tekrar okuduğunuzda çalıştığınız konuyu kolayca hatırladığınızı göreceksiniz. Derslerde zihin haritası tekniği ile not olmak sizlerin başarısını artıracaktır.

Kısaca Zihin Haritası:

  • Beynin düşündüğü gibi öğrenmeyi sağlayan çalışma tekniğidir.
  • Akılda tutulması gereken bilginin bütünlüğünü sağlar.
  • Detayların daha iyi görülmesini sağlar.
  • Beynin sağ ve sol tarafını bir arada kullanmayı sağlar.
  • Kelimelerin resme dönüşmesini sağladığından, bilginin sürekli olarak hatırlanmasına yardımcı olur.
  • Düşüncelerin kağıda döküldüğü somut ve hızlı hatırlama tekniğidir.
  • Tasarımı ve şekilleri kişiye ait olan bilgidir.

7 Adımda Zihin Haritası Nasıl yapılır?


1. Sayfa yatay tutularak ortasından başlanır: Merkezden yapılan başlangıç, beynin özgürce her yöne doğru düşünmesine olanak sağlar.

2. Merkezdeki düşüncenin ifade edilebileceği resim ya da imgeler kullanılır: Bir resimbinlerce kelimenin yerini tutabilir, hayal etmeye, bilgi ve düşünceleri tekrar hatırlamaya
yardımcı olur.
3. Zihin haritasının tamamında renkler kullanılır: Renkler beynin sağ lobunun etkin
olarak çalışmasını ve düşüncelerin daha iyi hatırlanmasını sağlar.
4. Merkez imge ana dallarla ve ana dallara bağlı düşünceler yeni yan dallarla ilişkilendirilir: Beynin çalışmasının temelinde bağlantı kurmak, ilişkilendirmek vardır. Bu nedenle ilişkilendirme, bilgilerin hatırlanmasında önemlidir.
5. Düz çizgiler yerine, kıvrımlı dallar kullanılır: Beyin bir düşünceden diğer düşünceye doğrudan ulaşmadığı için düz çizgiler beyne sıkıcı gelebilir. Ağaç dalları gibi kıvrımlar daha çekicidir ve göze hoş gelir.
6. Her dalda düşünceyi ifade eden bir anahtar kelime kullanılır: Düşünceleri düz yazı biçiminde yazarak beynin ilişkilendirmesi zordur. Fakat dikkat çekici bir anahtar sözcük beyni harekete geçirebilir ve bu sayede o kelimeye ilişkin düşünce hatırlanabilir. Her anahtar sözcük ilişkili olduğu ifadeyi temsil edecek biçimde seçilmelidir.
7. Sayfanın her yerinde imgeler kullanılır: Merkez imgede olduğu gibi, her imge binlerce kelimeyi ifadelendirir; bilginin hatırlanmasını kolaylaştırır ve yaratıcılığı arttırır.

Sizler için www.tarihkursu.com adresinde tarih dersi zihin haritaları paylaştık. Bu tarih akıl haritaları sizleri kısa sürede sınavlara hazırlayacak konuları kolayca hatırlamanıza yardımcı olacaktır.

Öğretmen arkadaşlarımız bu zihin haritalarını etkileşimli tahtada açarak konu anlatımlarında kullanabilirler.

Tarih dersi zihin haritalarına ulaşmak için tıklayınız.

1 thoughts on “ZİHİN (AKIL) HARİTALARI”

  1. 25 yıllık tarih öğretmeniyim ve bu şekilde bazı çalışmaları yıllarca yapmaya çalıştım Ancak sizin çalışmalarınız oldukça başarılı. Ders anlatımlarımda mutlaka kullanacağım. Çok teşekkür ederim.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Post

SÜLEYMAN ŞAH ERTUĞRUL GAZİ’NİN BABASI MI? GERÇEKTE KUTALMIŞ OĞLU SÜLEYMAN ŞAH KİM?SÜLEYMAN ŞAH ERTUĞRUL GAZİ’NİN BABASI MI? GERÇEKTE KUTALMIŞ OĞLU SÜLEYMAN ŞAH KİM?

Osman Gazi‘nin babası Ertuğrul Gazidir. Peki Ertuğrul Gazi’nin babası kimdir? Ertuğrul Gazi’nin babası Gündüz Alp‘tir. Bugün Gündüz Alp’in türbesi Söğüttedir. Ertuğrul Gazi’nin babasının Süleyman Şah olduğu bazı televizyon dizilerinde belirtilse