Tarih Kursu ÖZET BİLGİ Tarihin Yöntemleri Nelerdir?

Tarihin Yöntemleri Nelerdir?

Tarihin Yöntemleri


Tarama: İlk aşamada yazılı ya da yazısız bütün kaynaklar elde edilerek “kaynak taraması” gerçekleştirilir.

Tasnif (Sınıflandırma): Elde edilen bilgi kaynakları, konu içerik ve kullanım öncelikleri dikkate alınarak sınıflandırmaya tabi tutulur. Bu inceleme sürecini kolaylaştırır.

Tahlil (Çözümleme): Tahlil aşamasında eldeki belgelerin yeterlilik ve kullanılabilirlik durumları analiz edilir. Bu aşamada belgeler anlaşılacak şekle çevrilir.

Tenkit (Eleştiri): Belgeler, içerdikleri bilgilerin doğruluğu açısından eleştirel biçimde gözden geçirilir. “Tenkit” olarak adlandırılan bu aşama, araştırmalarda yanılgılara düşülmemesi adına önemlidir.

İç tenkit: Belgenin içeriği incelenir
Dış tenkit: Belgenin dış yapısı, orijinalliği incelenir.

Terkip (Sentez): Son aşamada, üzerinde çalışılan bilgi kaynaklarının ışığında nesnel bir sonuca varılır. Bu son aşama “terkip” aşaması olarak adlandırılır.



Tarihin Yöntemleri nelerdir?
Tarihin Yöntemleri özet
Tarihin Yöntemleri kısaca



Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Post

BabillilerBabilliler

Babilliler (MÖ 2100-MÖ 539) Kral Hammurabi en tanınmış hükümdarlarıdır. Hazırlattığı kanunlar ile tanınan Hammurabi, devletin gücünü dine değil orduya dayandırmıştır. Onun döneminde devlet mutlak bir krallık hâline gelmiştir. Önemli ölçüde Sümer

AkadlarAkadlar

Akadlar (MÖ 2350- MÖ 2100) Mezopotamya’ya gelen Sami kavimlerindendir. Arabistan bölgesinden Mezopotamya’ya yerleşmişlerdir. Tarihteki ilk düzenli orduyu ve ilk merkezî imparatorluğu kurmuşlardır. Akad İmparatorluğu Sümerler tarafından yıkılmıştır. Akadlar kimdir Akadlar özet