Tarih Kursu Ders Notları II. DÜNYA SAVAŞI’NIN SEYRİNİ DEĞİŞTİREN OLAYLAR VE SONUÇLARI

II. DÜNYA SAVAŞI’NIN SEYRİNİ DEĞİŞTİREN OLAYLAR VE SONUÇLARI


Tarih ders notları, yks tarih ders notları, ayt tarih ders notları, tyt tarih ders notları, tarih özet, tarih 9 ders notları, tarih 10 ders notları, tarih 11 ders notları, inkılap tarihi ders notları, çağdaş Türk ve dünya tarihi ders notları, güncel tarih ders notları, özet konu anlatım, kısa tarih, yeni kitaba göre hazırlanmış ders notları, yeni müfredat tarih , tarih pdf



2. ÜNİTE II. DÜNYA SAVAŞI

II. DÜNYA SAVAŞI’NIN SEYRİNİ DEĞİŞTİREN OLAYLAR VE SONUÇLARI

Pearl Harbor Baskını (1941)
– Pasifik’in Hawaii takımadalarında yer alan Pearl Harbor (Pörl Harbır), Uzak Doğu’da ABD çıkarlarının korunmasında ve ABD’nin bölgeye ulaşmasında önemli lojistik ve askerî bir üstür.
-Japonya, Pasifik’te ve Uzak Doğu’da kendi varlığına tehdit olarak gördüğü bu askerî üsse bir hava saldırısı yaparak ABD’nin Pasifik filosuna büyük hasar verdi.
– Böylece ABD ile Japonya arasında savaş başladı.

Stalingrad Kuşatması (1942)

– Almanlar bir ada devleti olan İngiltere’yede saldırdılar.
-Havadan vurmayı deneyen Almanlar “Kartal Hücumu” yapacaklar (400 Uçak kaybettiler) savaşı İngilizler kazandı. Bu savaşta başarısız olan Almanlar hedefi Rusya’ya çevirdiler
-Ruslar üzerine yapılan bu harekatın ismi ise “Barbarossa Harekatı”dır.
– Stalingrad (Sıtalingırad), SSCB’nin Volga Nehri’nin denetimini sağlayan en önemli sanayi şehirlerinden biridir.
-Kafkasya bölgesinden gelen petrolün işlendiği sanayinin merkezi durumunda olmasıyla Rusların savaştaki en önemli tedarik bölgelerinin başında gelir.
-SSCB’nin savaş dışında kalmasını sağlamak isteyen Almanya için büyük öneme sahip olan Stalingrad, Almanya’nın SSCB istikametinde ilerlediği son noktadır.
– Kızıl Ordu’nun savunmada yetersiz kaldığı zamanda işçilerin de devreye girmesiyle Stalingrad’da Almanlara karşı büyük bir şehir direnişi başlatıldı
-Almanlara karşı alınan başarı tüm Avrupa’daki direnişlerin canlanıp kuvvetlenmesini sağlarken bu sonuçla doğu cephesinde inisiyatif SSCB’ye geçti.



Normandiya Çıkarması (1944)

– Almanlara karşı Avrupa cephesinde yalnız kalan SSCB savaşın ağır yükü altında ezildiği için Müttefiklerin yeni bir cephe açmalarını talep ediyordu.
– Fransa’nın kuzey ucunda yer alan Normandiya Alman ordularına büyük bir darbe vurulan cephe oldu.
Fransa ve tüm Avrupa, Alman işgalinden kurtarıldı
Almanya teslim olmak zorunda bırakıldı

II. Dünya Savaşı’nın Sona Ermesi
-II. Dünya Savaşı kronolojik olarak önce Afrika’da, ardından Almanya’nın düşüşüyle Avrupa’da, son olarak Japonya’nın teslimiyeti neticesinde Asya’da sona erdi.
-Japonya’ya karşı Amerika’dan havalanan “Enola Gay” adlı uçak 2 yere bomba attı.(Hiroşima, Nagazaki) bu olay sonrası Japonlarında teslim olmasıyla II. Dünya Savaşı sona erdi.
-Savaşın son döneminde toplanan Müttefik Devletler tarafından düzenlenen Yalta, San Francisco ve Potsdam Konferansları (1945) barışın tesisi için atılan en önemli adımlar oldu.



Yalta Konferansı (4-11 Şubat 1945)

-Roosevelt, Stalin ve Churchill savaş sonunda aralarındaki iş birliğini geliştirmek ve dünyanın geleceğini planlamak amacıyla 4-11 Şubat 1945’te Yalta’da (Kırım, SSCB) bir araya geldi.
-Konferansta 1 Mart 1945’e kadar Mihver Devletleri’ne savaş ilan edenlerin Birleşmiş Milletlere kabul edilmesine karar verildi.
-Yalta Konferansı “Büyük İttifak”ın sonu oldu.
– İş birliği devresi son buldu, rekabet ve mücadele dönemi başladı.

San Francisco Konferansı (25 Nisan-26 Haziran 1945)
– II. Dünya Savaşı’ndan sonra Birleşmiş Milletlerin kurulmasını sağlamak amacıyla Mihver Devletler’e savaş açan ülkeler ABD liderliğinde San Francisco’da 25 Nisan 1945’te toplandı.
– Konferansta yapılan görüşmelerde;
-Genel Kurulun işleyişinde devletlerin eşitliği kabul edilirken Güvenlik Konseyinde 5 büyük devletin (ABD, SSCB, İngiltere, Fransa ve Çin) üyeliklerinin daimi olmasına ve daimi üyelere veto hakkı verilmesine karar verildi.



Potsdam Konferansı (17 Temmuz-2 Ağustos 1945)

– Almanya’nın savaştan çekilmesi üzerine yaşanan sorunları görüşmek ve barış düzenini oluşturmak amacıyla 17 Temmuz-2 Ağustos 1945 tarihleri arasında Berlin yakınlarında Potsdam’da bir konferans düzenlendi.
-Konferansta Almanya’nın dört işgal bölgesine ayrılarak ABD, İngiltere, Fransa ve SSCB yönetimlerine bırakılmasına, Almanya’ya ekonomik ve askerî alanda sınırlamalar getirilmesine, Mütttefiklerin elinde olan bütün
Nazi liderlerinin Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesinde yargılanmasına karar verildi.

Atom Bombaları ve Etkileri
-Otto Hahn (Otto Han) tarafından son aşamasına getirilen, B-29 bombardıman uçağının taşıdığı Little Boy [Lidıl Boy (KÜÇÜK OĞLAN) olan uranyum tipi atom bombası, 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya,
-3 gün sonra 9 Ağustos 1945’te kod adı Fat Man (ŞİŞMAN ADAM) olan plütonyum patlayıcı tipi atom bombası ise Nagasaki’ye atılan atom bombası ile binlerce masum insanın ölümüne neden oldu.
-Japonya’nın savaş direnci kırıldı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Post