Türk Düşünce Tarihi Dersi seçmeli olarak 10. 11. ve 12 sınıf düzeyinde okutulmaktadır. Türk Düşünce Tarihi Dersi Öğretim Programı, öğrencilere Türklerin tarih boyunca oluşturduğu düşünce mirasını disiplinler arası bir anlayış ve eleştirel bir bakış açısıyla anlamaları için gerekli becerileri kazandırmayı amaçlamaktadır. Program, İslam öncesi Türk düşüncesinden Cumhuriyet Dönemi’ne kadar Türk düşünce tarihinin gelişimini ele almaktadır.
Türk Düşünce Tarihi Dersi Üniteleri:
İslam Öncesi Türk Düşüncesi: Bu ünite, İslam öncesi Türklerin dinî, felsefi, bilimsel ve siyasi düşüncelerini ele almaktadır. Gök Tanrı inancı, atalar kültü, bağımsızlık ve adalet düşüncesi gibi konulara odaklanılmaktadır.
İlk Dönem Türk-İslam Düşüncesi: Bu ünite, Türklerin İslamiyet’i kabulünden sonraki dönemde Türk-İslam düşüncesinin dinî, felsefi, bilimsel ve siyasi yönlerini incelemektedir. Ahmet Yesevi, Mevlana, Yunus Emre, Farabi ve İbn-i Sina gibi önemli düşünürlerin katkıları ele alınmaktadır.
Osmanlı Dönemi Türk Düşüncesi: Bu ünite, Osmanlı Dönemi’nde Türk düşüncesinin dinî, felsefi, bilimsel ve siyasi boyutlarını ele almaktadır. Osmanlı’nın klasik dönem siyasi düşüncesi, yenilik arayışları, Tanzimat ve Meşrutiyet Dönemi düşünce yapısı gibi konulara odaklanılmaktadır.
Cumhuriyet Dönemi Türk Düşüncesi: Bu ünite, Cumhuriyet Dönemi’nde Türk düşüncesinin dinî, felsefi, bilimsel ve siyasi yönlerini incelemektedir. Cumhuriyet Dönemi’ndeki dinî düşünce, felsefenin gelişimi, bilimsel düşünce ve Atatürkçü düşünce sistemi gibi konular ele alınmaktadır
Bu sayfada güncel ders kitabı ile uyumlu Seçmeli Türk Düşünce Tarihi Dersi 1. Dönem 1. Yazılı Sorularını paylaşıyoruz. Türk Düşünce Tarihi Dersi 1. yazılı soruları Tarih Öğretmeni Seyit İbrahim EROL tarafından hazırlanmıştır.